Sunday, March 11, 2007

How far can we go?

U ova šašava vremena čitajte Dena Simonsa. Njegov SF opus. Hiperion, Pad Hiperiona, Endiminion, Uspon Endimiona. Ilion, Olimp. Ovim redom.

Umesto teških reči i malih ljudi, neka se u vašem umu nađu kosmološka pitanja, bavite se dalekom budućnošću, velikim ljudima. Nije science fiction samo za klince i nerdove. Posebno Simons. Razmišljaćete. Neće vam biti jasno koliko smo to daleko zaglibili u neka pitanja, a koliko smo se malo bavili suštinom svog postojanja. Sudbina čovečanstva nije nimalo nebitno bitanje; imate li vi ideju šta nas čeka za 200 godina, za 2000 godina?

13 comments:

Anonymous said...

Sta ce biti 2217 ? Pa to je bar jasno, federacija ce prezeti inicijativu u savezu sa vulkancima, ratovacemo sa klingoncima, razvicemo worp 8, etc :))

Salu na stranu, u pravu si kada kazes da se ne treba baviti teskim recima malih ljudi, ali ne slazem se da treba razmisljati o dalekoj buducnosti i kosmoloskim pitanjima jer o tome ne znamo nista i svako razmisljanje (o tome sta ce biti za 2000 god) je samo nepotrebno razbijanje glave.

Treba razmisljati o blizoj buducnosti i resavati probleme. Medjutim ako je tema nasa planeta i istrazivanje svemirskih prostranstava onda bih se ja zadrzao na cinjenici da naucnici jos nisu napravili space shatl kojim bi se trebalo otputovati na Mars, a kamoli sta drugo.

Pa eto, ako zelis razmisljati unapred onda hajde prvo da resimo problem kako projektovati letelicu koja ce nakon izlaska iz zemljine orbite biti otporna na sunceve zrake i samim tim bezbedna za eventualnu posadu koja bi odletela na mars.

Ima tu jos mnogo toga, da ne davim vise, poenta mog komentara je da treba razmisljati o 'opipljivim' problemima, a nikako o apstraktnim.

Emanuelle said...

Plonker, mislim da si ti sasvim promašio temu. Doduše, i ja sam bila prilično nejasna....

Radi se o tome da je čovečanstvo potpuno zaglavljeno u ovom trenutku. Nezreli smo, ne razmišljamo dalje od svog nosa. Potrebno je da napravimo jedan veliki korak u duhovnom smislu, da sazrimo.

Moj predlog Simonsa u ovom postu je i zato što on priča baš o tome kako ćemo proći ako sad ne sazrimo. Ljudi u njegovoj viziji budućnosti nisu bili spremni za ono što su uradili na tehnološkom planu, te su im posle bile potrebne hiljade godina da se iščupaju iz čorbe koju su sami sebi zakuvali.

Emanuelle said...

Inače, volim ja Star trek, i nekako bi baš volela da nas takva budućnost čeka. Samo neće, jer nismo za nju spremni. I u Star treku presudnu ulogu imali su "stranci" Vulkanci, bez njih bi se čovečanstvo međusobno poubijalo. O tome ja pričam - da idemo putem bez povratka. Ako se ne prenemo, ako ne pokušamo da na pravimo korak napred, ništa ne vredi rešavanje bliskih, trenutnih problema. Neće ni biti bitno. Vreme je da napišem još jedan post, gde ću o ovome pisati malo opširnije... :)

Sheyn said...

Procitacu to. Hvala na ideji.

Vulkanci su nam već dali bitan izum - "čičak". Samo ćemo to saznati tek kroz koji vek.

A ona Vulkanka je opasno dobra riba. Ona sto je pomocnik kapetana na enterprajzu. Pametna, hladna, zajebana, kind of bitch...moj tip totalno.

Ili nauka mora da pojeftini letove na planete itd...ili tamo negde mora da se pojavi bitan ekonomski razlog da korporacije ulazu novac u te letove. Kao sto je to slucaj sa stacionarnim satelitima u orbiti vec. Na ovom stepenu razvoja covecanstva to je jedini nacin. Licno verujem da ce nauka da napreduje dovoljno. Kad se na jednom nivou dovoljno uznaperduje po sirini, onda sledi skok. I tako stalno. I sve brze.Koliko je skokova u nauci bilo samo od naseg rodjenja.

Emanuelle said...

Šejn, opet si me oduševio:) Ta Vulkanka, T'pol, je moj omiljeni lik iz Star Trek Enterprise serijala!

I da ponovim: nije stvar u nauci, za nju se ja ne bojim, stvar je u ljudima, koji nisu zreli za te skokove u nauci. Zato me je Simons oduševio, jer se pored nauke u SF bavi i filozofijom: tehnološki napredak može da razori čovečanstvo ako ono ne bude spremno za posledice tog napretka po društvo.

Anonymous said...

ok, mozda sam ja promasio temu, ali izvini ja moram i dalje da promasujem :). Dakle,

Mislim da duhovno sazrevanje ne moze ici korak ("2000 koraka") ispred tehnologije koja ce omoguciti to sazrevanje. Ne mozemo na osnovu knjiga, serija (koju obozavam) praviti pretpostavke kakva nas buducnost ceka. Dakle 'one step at the time' zato sam namerno napisao ovo za mars. Hajde prvo da dozivimo da covek stane na mars pa onda mozemo govoriti o sazrevanju. Ne moze se sazrevati 'napamet' vec samo na osnovu iskustava koje u ovom trenutku covecanstvo nema.

Drugim recima, ja mislim da treba razmisljati o blizoj buducnosti, iskoristiti sve naucne i finansijske potencijale da se projektuje space satl, zatim krenuti u istrazivanje nepoznatog,steci nova iskustva pa tek onda ide 'sazrevanje'. Ne moze znaci to ici obrnutim redosledom (sazrevanje -> bolja i sigurnija buducnost) na sto ti, predpostavljam, aludiras. To moze biti zabluda.

Emanuelle said...

Plonker, mi smo vrlo blizu velikim problemima, koji će nas rastruriti ukoliko ih ne rešimo. a ne možemo da ih rešimo jer ne gledamo dalje od svog nosa.

Zašto Buš nije potpisao Kjoto protokol? Zato što to ne odgovara američkom biznisu, bez obzira što taj protokol može da pomogne da spasemo planetu na kojoj živimo.

O tome ja pričam: moramo da shvatimo da smo na korak od propasti. Nije to daleko, ne treba nam kolonizacija Marsa da bi sazreli: moramo odmah da počnemo da sazrevamo, jer može da se dogodi da bude prekasno.

Razvijamo svetsku informatičku mrežu, koja je na korak od razvijanja u veštačku inteligenciju. Hoćemo li je koristiti za špijunažu, kao sada, ili za saradnju, kako bi trebalo? Dalje, hoćemo li je prihvatiti kao entitet koji zaslužuje da bude prihvaćen kako ravnopravan, ili ćemo uleteti u sukob sa njom/njim i napraviti karambol iz koga možemo da izađemo i kao gubitnici?

Hoćemo li razmisliti o svemu tome na vreme, ili ćemo čekati da se stvaro dogode, pa onda pokušavati da se iskobeljamo kako znamo i umemo?

Anonymous said...

a pa to je nesto drugo,oko toga se u slazemo, nedostatak svesti o potrebama ocuvanja planete je problem i na tom planu je potrebno hitno sazrevanje.

Najbolje bi bilo (ako je vec neminovan razvoj) zadrzati 'vestacku inteigenciju' na onom stepenu koji se moze kontrolisati i na onom nivou koji ne podrazumeva faktor odlucivanja.

Novosađanka said...

Po mom skromnom misljenju, mi mentalno nismo premni ni za sadasnjost, kamoli buducnost. A proizvodimo buducnost brze nego sto nam se razvija psiha, i uskoro ce i ovaj moderni svet prebaciti preko svoje civilizacijske kompetencije. Onda ce se desiti to sto ti kazes. Sada je samo tremor. A ono ce biti razorni zemljotres. Intenzivno razmisljam o tome. Ne poznajemo sebe, ali hocemo da spoznamo vanzemaljce. Nismo istrazili zemlju, ali bi hteli da sve znamo o Svemiru. Radimo stvari naopacke. I to se zove progres. Kakav oksimoron!!!!

Emanuelle said...

Tako je, Novosađanka, upravo o tome ja pričam.
Ja jesam za tehnološki progres, ali moramo da se za njega pripremimo. Treba da istražujemo i svemir, i svoju planetu, i pre svega, sebe.
Plonker, veštačku inteligenciju nećemo moći da zadržimo i kontrolišemo, sa njom ćemo samo moći da sarađujemo ili ratujemo...Zavisi kako se odlučimo, ili kako zaslužimo.

Anonymous said...

kazes:
"Veštačku inteligenciju nećemo moći da zadržimo i kontrolišemo, sa njom ćemo samo moći da sarađujemo ili ratujemo..."

Evo ovo je odlican primer koji pokazuje moje i vase sustinsko neslaganje. Ti pretpostavljas da ce se desiti jedna od ove dve mogucnosti i pod tom pretpostavkom dalje razmisljas o posledicama tj o potezima koje treba napraviti. Hocu reci, ti na ovom primeru dajes samo dve pocetne mogucnosti (saradnja ili rat sa v. inteligencijom) i na osnovu toga razmisljas o buducnosti. A sta ako ne bude ni jedna od te dve opcije, sve pada.Zato ja kazem da vi preskacete naucne dokaze i formirate sliku o buducnosti na osnovu filozofskih teza.

Kao prilog konstruktivnoj raspravi ja cu dopuniti svoje misljenje iz predhodnog komentara u vezi mog stava da vestacka inteligencija nece nikad imati faktor odlucivanja i autonomnost u radu (sto je polazna pretpostvaka da bi se desilo ono sto ti kazes). Jos pre 30 godina postojala je ideja najvecih naucnika iz Intela da se napravi racunar koji bi oponasao funkcije coveka. Na osnovu prvih istrazivanja zakljuceno je da je ljudski mozak najslozeniji organ u univerzumu i toliko komplikovan da nema nikakavih mogucnosti da iko projektuje masinu koja bi oponasala sve njegove funkcije a pogotovo ne emotional aspect kao kljuc naseg savrsentva. Od takvog projekta se odustalo i nije bilo nikakavih pokusaja dalje. Prema tome najveci svetski programeri (a mozemo reci da su jedni od njih i stvaraoci mikrocipova i racunara) su rekli da je to nemoguce.

Nema potrebe razmisljati o saradnji ili ratu sa masinama, jer ce one biti pod nasom kontrolom. Seti se da i Star trek promovise ovu tezu. Bez obzira koliko porucnik Data bio savrsen, on nikad ni o cemu nije odlucivao niti je ikad sve razumeo, on je bio samo savrseni operativac.

Emanuelle said...

Da, ovde je u pitanju suštinsko neslaganje.

To što su naučnici u jednom trenutku utvrdili da je autonomnost veštačke inteligencije, nazovimo je radi jednostavnosti AI, nemoguća, ne znači da je to definitivno nemoguće. Samo je trenutno nemoguće. I ranije su stvari proglašavane nemogućim, pa se činjenice dokazale suprotno: Zemlja je nekad bila ravna, jel' tako? Atom je nekad bio nedeljiv, pa potom njegovi delovi, a sad već pričamo o kvarkovima i bozonima, "Božjim česticama".

Mnogi SF autori odavno spekulišu o nastajanju sasvim autonomne AI.

I ne bih se složila da Data nije odlučivao - jedina ljudska osobina koju on nije imao i to samo deo svog života, je posedovanje emocija. Kasnije je dobijanjem emocionalnog čipa i to savladao. (Ovde imate posla sa zaluđenikom Star Treka:) Sve znam...)

Da se vratimo na početak: Den Simons u svojim delima (Hiperion, itd.) pretpostavlja nastanak sasvim nezavisnih AI, koje će odigrati presudnu ulogu u sudbini čovečanstva...

Ja ne odbacujem ni tvoju tvrdnju, i to je sasvim validan scenario, ali ne smemo se ograničavati onim što je zasad "nepobitno" utvrđeno. Nauka u ovom trenutnu tvrdi da je putovanje brzinom svetlost nemoguće, ali skoro svi SF vizionari vide nastanak nekakvog pogona koji će biti brži, Warp, Hokingov pogon, dalekobacač (ova dva poslednja su Simonsova)i još mnogi drugi.

Anonymous said...

da, i ja sam delimicno bio u pravu, ne mora pod obavezno znaciti da ako je sad nemoguce napraviti AI da nece nikad biti moguce. Svejedno, ja ne bih voleo pa je mozda zato bilo malo subjektivno :)